In de voetsporen van de H Apostel Paulus
Om een beeld te krijgen van Paulus’ reizen moet je naar Griekenland, een land dat bol staat van cultuur en geschiedenis. Tegelijkertijd liggen de Paulus plekken en de musea, kerken en mozaïeken niet het voor het oprapen en is veel reizen een noodzaak. Dat deed de apostel Paulus ook! We gaan ons echt verplaatsen in de voetsporen van Paulus, door te reizen, de plaatsen bezoeken waar hij het evangelie heeft verkondigd, er de H Mis te vieren. De brieven van apostel Paulus komen tot leven, plaatsen krijgen een gezicht. Tijdens mijn Paulus pelgrimage in 2016 zei een pelgrim: ‘Pelgrimeren in de voetsporen van Paulus is je bewust worden van jouw opdracht in de schepping. In broederschap met je medepelgrims deel uitmaken van het lichaam van Christus.’
Het conceptprogramma van een 8 daagse reis naar Griekenland kunt u hieronder vinden. De exact reisdagen en de invulling hiervan is afhankelijk van de tijdstippen van de vluchten. Uiteraard is de reis geheel verzorgd. Er wordt iedere dag naast het verblijf een ontbijt, lunch en diner verzorgd. Daarnaast is er gedurende de hele reis een gids aanwezig en is al het vervoer vanaf Schiphol geregeld. Wij maken samen met u graag een reis op maat.
Programma
Dag 1: Vertrek naar Thessaloniki
- Vlucht Düsseldorf -Thessaloniki of Amsterdam -Thessaloniki
- Transfer naar Hotel Capsis
- Eucharistieviering in kerk in Thessaloniki
- Diner
Dag 2: Kavala – Philippi – Thessaloniki
- Vanuit Thessaloniki via meer van Koronia en Volvi naar Kavala
- Kavala: Hier kwam de apostel Paulus voor het eerst aan land in Europa
Mooie panorama’s, Byzantijnse vesting, aquaduct en museum over oude Amphipolis en Philippi. - Eucharistieviering (RK kerk Kavala of in de open lucht)
- Lunch
- Bezoek opgravingen van Philippi; Een van de eerste christelijke steden in Europa. Bezoek aan de vroegere decamanus: de agora (markt), de grote basiliek uit de 5e eeuw, de bisschopskerk met het ernaast gelegen baptisterium (mozaïeken), het theater en de crypte waar Paulus gevangen zou hebben gezeten en de doopplaats eerste christen: Lydia.
- Retour naar hotel Capsis in Thessaloniki
- Diner
Extra informatie
Thessaloniki
Thessaloniki is de op een na grootste stad van Griekenland en ligt aan de Thermaïsche golf. Het is een handels- en industriecentrum en heeft een goede universiteit. Van de oude Balkan (Turkse)-atmosfeer is nog maar weinig over. Na een grote brand in 1917 werd de benedenstad geheel gerenoveerd en het kreeg na WO II definitief zijn moderne karakter. Naast een bedrijvige haven en een aantrekkelijke boulevard zijn er musea, monumenten en kerken die herinneren aan de Romeinse, de Byzantijnse en de Ottomaanse periode.
In 315 v. Chr. werd de stad door koning Cassander gesticht en genoemd naar zijn vrouw en halfzus van Alexander de Grote. De Romeinen maakten Thessaloniki tot hoofdstad van Macedonië. Paulus bezocht tenminste tweemaal de stad en schreef brieven aan de christelijke gemeente van de stad. Keizer Galerius maakte de stad in de 4e eeuw n. Chr. tot zijn vaste residentie. Hij vervolgde de christenen en Demetrius (later patroonheilige van de stad) stierf er de marteldood.
Keizer Theodosius de Grote bouwde de stadsmuren die nog grotendeels overeind staan. Na een ernstige ziekte bekeerde hij zich hier tot het christendom en kondigde in 380 een edict af waarbij het christendom staatsgodsdienst werd. In 390 liet hij een strafexpeditie uitvoeren tegen de stad waarbij zo’n 7000 burgers werden gedood. Echter na grote verontwaardiging van de heilige Ambrosius, bisschop van Milaan, kreeg hij berouw en onderwierp hij zich aan de penitentie die de bisschop hem oplegde.
Kavala
Kavala heette vroeger Neapolis en was de havenstad van de Romeinse kolonie Philippi. Het was reeds in de oudheid een belangrijke etappeplaats en oversteek naar Troas in Klein-Azië. Paulus heeft zeker driemaal de haven aangedaan. De stad werd in de middeleeuwen geteisterd door vele invallen, onder andere van de Catalanen en Noormannen. In 1391 werd de stad veroverd door de Ottomanen en heette enige tijd Bucephalus. Kavala kwam in de 16e eeuw tot bloei onder de regering van sultan Süleyman de Grote, mede door de aanwezigheid van een grote Joodse gemeenschap. Süleyman liet de stad versterken, de Byzantijnse citadel herstellen en een aquaduct bouwen.
Philippi
In 360 v. Chr. stichtten de Thraciërs de stad Krinides, welke direct door de Macedoniërs werd veroverd en naar koning Phillippos van Macedonië werd genoemd. In de buurt van de stad werd in 42 v. Chr. een veldslag geleverd die bepalend is geweest voor het lot van de Romeinse republiek. De erfgenamen van Julius Caesar, Antonius en Octavianus (later keizer Augustus), versloegen hier de republikeinen Brutus en Cassius. Als Romeinse kolonie werd de stad belangrijk na de aanleg van de Via Egnatia, een heerweg dwars door het noorden van Griekenland van de Adriatische kust naar Byzantium.
In 49 n. Chr. predikte Paulus in Philippi en doopte Lydia, de purper-verkoopster, zijn eerste dopeling op Europese bodem. Paulus en Silas werden iets later gevangen gezet, maar weer vrij gelaten na een aardbeving. Paulus is zeker nog één keer terug geweest in de stad en schreef een brief aan de christelijke gemeente. Het christendom heeft hier snel wortel geschoten. Het kreeg een bisschopszetel en in de vijfde eeuw werd er een grote basiliek gebouwd. In de tweede helft van de tiende eeuw werd de stad verlaten.
Dag 3: Thessaloniki – Veroia – Vergina – Kalambaka
- Check out na ontbijt
- Thessaloniki: bezoek Witte toren, Boog van Galerius, de Rontonda, oudste kerk op Aristotelous Square, het fort en de Byzantijnse kerken St. Sophia en St. Dimitrios
- Veroia wordt door de vele kerken ook wel klein Jeruzalem genoemd; bezoek aan oude getto en de plaats waar Paulus gepreekt heeft (49 n. Chr.)
- Vergina of het oude Aegae. De eerste hoofdstad van Macedonia, bezoek Graftombe koning Philip II, de vader van Alexander de Grote
- Lunch
- Reis naar Kalambaka (2,5 uur)
- Eucharistieviering onderweg in de open lucht
- Check-in hotel Amalia in Kalambaka
- Diner
Dag 4: Kalambaka – Meteora – Itea – Delphi
- Check-out na ontbijt
- Bezoek aan de beroemde 14de -eeuwse kloosters van Meteora : mooie Byzantijnse kunst.
- Lunch
- Eucharistie viering onderweg in open lucht
- Check-in hotel Amalia in Delphi
- Diner
Dag 5: Delphi – Osios Loukas – Athene
- Check-out na ontbijt
- Bezoek aan de archeologische site en museum van Delphi
- Lunch
- Bezoek 11de -eeuws Byzantijnse klooster Osios Loukas
- Eucharistieviering onderweg in de open lucht
- Check-in hotel Candia in Athene
- Diner
Dag 6: Athene
- Bustour: Parlement, Graf van onbekende soldaat, presidentieel paleis, tempel van Zeus, Hadrian’s boog en Acropolis.
- Stadswandeling door Athene met o.a. de Acropolis, de plek waar Paulus sprak: de Areopaag en een bezoek aan de Agora, de markt van het klassieke Athene
- Lunch
- Bezoek Acropolis museum
- Eucharistieviering in kerk in Athene
- Diner
Extra informatie
Athene
Athene is al 7000 jaar bewoond en wordt gezien als een bakermat van de Europese beschaving. Haar hoogtepunt viel in de oudheid, in de vijfde eeuw v. Chr.. De nodige gebouwen en museale voorwerpen herinneren nog aan deze periode, maar ook aan de Romeinse, Byzantijnse en Neoklassieke periode. Volgens de legende is de stad gesticht door Cecrops. Hij zou ook de cultus van de godin Athena, met de attributen van een uil en olijfboom hebben ingevoerd. Theseus, de zoon van Aegeus, maakte Athene tot hoofdstad van de stadstaat Attica en stelde de Panatheense processies in.
De zesde en vijfde eeuw v. Chr. vormen de gouden eeuw. De bloei werd in de zesde eeuw bevorderd door de stedenbouwkundige plannen van Solon (tevens belangrijke wetgever) en het naar buiten gerichte beleid (stichting van kolonies) van Pisistratus en zijn zonen. In 506 kwam Clisthenes aan de macht die de grondslagen voor de Atheense democratie heeft gelegd.
In 53 n. Chr. bezocht Paulus de stad en na ontmoetingen met enige Epicuristische en Stoïcijnse filosofen werd hij uitgenodigd op de Areopaag, waar de rechtbank voor religieuze zaken was gevestigd, om zijn leer toe te lichten. Men nam er de tijd voor, maar toen hij begon te spreken over de opstanding haakten zij af. Een lid van de rechtbank, Dionysius de Areapagiet, liet zich echter bekeren. Hij werd later de eerste bisschop en martelaar van Athene. Tussen de vijfde en de zevende eeuw werd de stad onder Byzantijns bestuur een Christelijke stad. De filosofenscholen verdwenen en bekende gebouwen (Parthenon, Theseion en bibliotheek van Hadrianus) kregen een christelijke bestemming. Ook werden er nieuwe kerken gebouwd.
Eind twaalfde eeuw veroverden de Saracenen de stad, gevolgd door Frankische baronnen en in de vijftiende eeuw door Nerio Acciaiuoli uit een Florentijns bankiers-geslacht. Zijn familie bleef aan de macht tot de verovering van de stad door de Turken in 1456. De Turken bewoonden vooral de Acropolis (het Parthenon werd een kruitmagazijn) en lieten de oorspronkelijke bevolking in relatieve vrijheid.
Dag 7: Athene- Korinthe-Athene
- Dagtocht naar het antieke Korinthe
- Kanaal van Korinthe, oude Korinthe; bezoek archeologische site met tempel van Apollo, de Agora, Heilige bron en we zullen de plaatsen aandoen waar de H apostel Paulus preekt
- Lunch in Korinthe
- Eucharistieviering in de open lucht
- Retour Athene; vrije tijd
- Afsluitend diner
Extra informatie
Korinthe
Het oude Korinthe, gelegen aan de voet van de rots Akrokorinthos, was in de oudheid een van de machtigste steden van Griekenland. Als knooppunt van land- (tussen Attika en de Peloponnesos) en zeewegen (tussen de Ionisch en de Egeïsche zee) had de stad een bevoorrechte strategische positie en twee belangrijke havens aan beide kanten van de Istmische landengte (zes kilometer): In het westen Lechaio en in het oosten Kenchreai.
In 146 v. Chr. werd Korinthe door de Romeinen geplunderd en platgebrand. In 44 v. Chr. werd echter door Julius Caesar op de ruïnes een nieuwe stad gebouwd en tot hoofdstad gemaakt van Achaia (het Romeinse Griekenland): een stad van vrije burgers met ook een grote Joodse gemeenschap.
Paulus verbleef gedurende anderhalf jaar in de stad en had zijn intrek genomen bij Aquila en zijn vrouw Priscilla, eveneens tentenmakers. Na de komst van Silas en Timoteüs maakte hij zich geheel vrij voor de verkondiging en maakte veel bekeerlingen onder de Joden en ‘heidenen’. Veel Joden keerden zich echter tegen hem en sleepte hem voor het gerecht. De landvoogd Gallio verklaarde de aanklacht, welke volgens hem een intern joods geschil betrof, niet ontvankelijk. Enkele dagen later vertrok Paulus, nadat hij in de havenplaats Kenchreai ten uitvoering van een gelofte zijn hoofdhaar had laten afknippen, via Efeze naar Syrië. Van Paulus zijn twee brieven aan de gemeente van Korinthe bewaard.
Gedurende twee eeuwen genoot Korinthe een grote welvaart en was er ook veel vermaak, maar het noodlot sloeg weer toe: invallen van Barbaren en aardbevingen maakten de stad tot een gehucht. Gedurende de Ottomaanse bezetting verdwenen de ruïnes onder nieuwbouw tot in 1858 een groot deel van de stad vernield werd door een aardbeving en de overlevenden een nieuwe stad stichtte dichter bij zee. De ontruiming van de oude stad maakte de weg vrij voor archeologische opgravingen. De bekendste restanten zijn de tempel van Apollo (met een prachtig uitzicht over de Golf van Korinthe) en de fontein van Pirene. In de zuidelijke Stoa, aan de rand van de Romeinse agora, is nog de Bema (een soort tribune) te vinden waarop de landvoogd Galion gezeten zou hebben toen hij Paulus vrij sprak. Boven de oude stad troont de rots met de resten van de vesting, de Akrokorinthos.
Dag 8: Vertrek
- Check-out na ontbijt
- Eucharistieviering in kerk in Athene
- Transfer naar vluchthaven
- Vlucht Athene- Düsseldorf of Athene- Amsterdam
Meer informatie of boeken?
Wilt u meer informatie, direct boeken of de mogelijkheden verkennen voor een groepsreis? Neem dan contact op via het contactformulier