Jordanië herbergt niet alleen belangrijke Oud- en Nieuw Testamentische plaatsen maar ook vele andere bezienswaardigheden. Petra, Wadi Rum en Akaba hebben elk hun eigen schoonheid. Wist u dat de schilder van de Heilig Land Stichting, Piet Gerrits, in Al Housson ( Noord Jordanië) gewoond heeft. Hier heeft hij muurschilderingen gemaakt in een kerkje.
Het conceptprogramma van een 9 daagse reis naar Jordanië kunt u hieronder vinden. De exact reisdagen en de invulling hiervan is afhankelijk van de tijdstippen van de vluchten. Uiteraard is de reis geheel verzorgd. Er wordt iedere dag naast het verblijf een ontbijt, lunch en diner verzorgd. Daarnaast is er gedurende de hele reis een gids aanwezig en is al het vervoer vanaf Schiphol geregeld. Wij maken samen met u graag een reis op maat, al of niet in combinatie met een bezoek aan Israël.
Programma
Dag 1: Reisdag
- Vliegreis Schiphol (Amsterdam) naar Amman Queen Alia
- Transfer naar hotel in Amman
Dag 2: Amman
- Ochtendprogramma: Bezoek aan Amman met onder andere de Citadel waarna lunch at Hashim restaurant en knafe bij Habiba desert (een must om Amman gezien te hebben).
- Middagprogramma: Roman Theater en een wandeling naar 1 van de vele markten en indien mogelijk bezoek Jezuïeten vluchtelingen centrum.
Extra informatie
Amman
De hoofdstad van Jordanië biedt u vele mogelijkheden. De wereldberoemde Blauwe Moskee, of King Abdullah Moskee is ook toegankelijk voor niet-moslims. Het Jordan museum geeft u een inkijk in de historie van Jordanië. Er is ook een speciale afdeling over de Qumran rollen. Midden in het centrum van Amman bevinden zich de opgravingen van de Citadel met de tempel van Hercules en het Romeinse theater. Slenterend over de vele markten krijgt u een indruk van het dagelijkse leven in Amman.
Dag 3: Jerash
- Ochtendprogramma: Bezoek aan Jerash een oud Grieks – Romeinse stad met zeer uitgebreide archeologische opgravingen.
- Lunch in Jerash
- Middagprogramma: Bezoek aan Al-Husn ( kerk van Piet Gerrits die ook Cenakel kerk in Nijmegen heeft geschilderd) met Eucharistieviering aldaar waarna bezoek Mar Elias
Extra informatie
Jerash
De overblijfselen van de oude stad Jerash worden wel het Pompeï van Azië genoemd. Hier kunt u zich vele uren verbazen over de rijkdom van deze stad in de Romeinse tijd. Hadrian’s Boog, de tempel van Artemis, het forum, het zuidelijk en noordelijk theater en de tempel van Zeus zijn een bezoek meer dan waard.
Al-Husn en Piet Gerrits
Wie meer wil weten over het leven van Piet Gerrits en zijn band met Palestina en Nederland moet zeker het boek van Jan Willemsen: Het Heilig Land van Piet Gerrits lezen.
Piet Gerrits heeft tijdens de eerste Nederlands pelgrimstocht naar het Heilig land de Nederlandse missionaris Adriaan Smets ontmoet. Deze missionaris was in 1893 tot kapelaan in El Hosson benoemd en bouwde de missiepost uit tot een katholiek fort in een islamitische omgeving. Met een beroep op de inwoners van Dommelen, zijn geboorteplaats, kon hij de te kleine oude kerk vervangen voor een nieuwe kerk maar ook een zusterklooster en een school.
Adriaan Smets sprak Arabisch en was tolk voor eerste Nederlandse Heilig Land pelgrims. Hij bewonderde de mooie tekeningen die Piet maakte voor “De engelbewaarder”. Adriaan Smets vatte het idee op om Piet Gerrits te vragen wandschilderingen van Bijbelse verhalen te maken in zijn pas gebouwde kerk. Zo kon voor de ongeletterde Bedoeïenen het leven van Jezus en de profeten toch aanschouwelijk gemaakt worden. Op 23 mei 1906 vertrok hij naar Transjordanië om daar in 3 weken later aan te komen en de mooie wandschilderingen te maken. De basis voor een muurschildering was de tekening. Hij gebruikte twee verschillende tekenstijlen. Mensen, woningen landschappen tekende hij op natuurlijke wijze. Het hemelse leven beeldde hij af in de verheven stijl van de School van Beuron. In duidelijke lijnen tekende hij personen en voorwerpen. Zijn figuren waren slank, lang en gestileerd. Vervolgens kleurde hij zijn tekeningen in, niet schreeuwend fel, maar in rustige oosterse kleuren. Alle kleuren waren op elkaar afgestemd; Jezus, Maria en de apostelen kregen ieder een eigen kleur. Voor zijn muurschilderingen vroeg hij lokale mensen die naar zijn mening leken op de mensen in de tijd van Jezus als model te poseren. Ook de compositie stond ten dienste van het verhaal. De hoofdpersoon of de hoofdgebeurtenis stond centraal in het midden van de muurschildering zodat de toeschouwer in één oogopslag kon zien welk verhaal er werd afgebeeld.
Deze wandschilderingen zijn nog steeds in het kerkje te bewonderen. Bij mijn 1ste bezoek 8 jaar geleden waren ze helaas wel aan een renovatie toe. Was destijds El Hosson een tamelijk groot Bedoeïenen dorp, nu is het en stad met 33.000 inwoners. De stad, die nu Al-Husn wordt genoemd ligt 65 km van Amman. Het kerkje van Piet Gerrits ligt als een pareltje verscholen in een woonwijk.
Bron: Boek van Jan Willemsen: Het Heilig Land van Piet Gerrit
Dag 4: De Jordaan
- Ochtendprogramma: Bezoek aan de plek waar Elia ten Hemel opsteeg en de doopplaats van Jezus (Al Maghtas) alwaar we een Eucharistieviering in de open lucht hebben.
- Lunch in de omgeving
- Middagprogramma: Dode Zee boek en incheck in hotel aan de Dode Zee
Extra informatie
Doopplaats Jezus
Als je de Israëlische kant bezocht hebt zul je je verbazen over de Jordaanse site van de doopplaats van Jezus. Tijdens het bezoek van de Paus Johannes Paulus II in 2000 is het door het Vaticaan uitgeroepen tot officiële pelgrim plaats. De rivier de Jordaan meandert door het landschap. Ruïnes van vroegchristelijke kerken geven duiding aan deze plaats. Hier vindt men ook de plaats waar de profeet Elia volgens de overlevering ten hemel is opgenomen (2 Kon. 2:1v).
Dag 5: Mount Nebu, Madaba en vertrek naar Petra
- Ochtendprogramma: Bezoek aan Mount Nebu met aldaar een eucharistieviering waarna bezoek Madaba met de wereldberoemde St George kerk met de vloer mozaïeken van het Heilig Land.
- Lunch in Madaba
- Middagprogramma: Reis naar Petra
Extra informatie
Mount Nebo
Het was op de berg Nebo dat volgens de overlevering, Mozes zou hebben uitgekeken over het Beloofde Land. 817 meter boven zeeniveau kijk je bij helder weer uit over een groot gedeelte van Israël. De ruines van een klooster en de gerestaureerde mozaïeken zijn het bezichtigen waard.
Madaba
Hier bevindt zich de Grieks Orthodoxe St. George kerk met een wereldberoemde mozaïeke kaart van het Heilig Land. Een mooie tussenstop op weg naar Petra.
Petra
In 1985 is Petra door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De stad ligt in het zuiden van Jordanië. Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs. Het was in de bloeitijd van de Nabateeërs een kruispunt van handelsroutes. Op het hoogtepunt woonden er maar liefst 25.000 mensen. Petra ligt verscholen in een dal, en is door smalle kloven te bereiken. Door belastingen te innen konden enorm luxe gebouwen, graftombes en een ingenieuze watervoorzienig worden gefinancierd. De ruïnes zijn vandaag de dag zeer de moeite waard om te bezichtigen.
Dag 6: Petra
- Dag programma: Bezoek aan Petra
- 16:00 vertrek naar Wadi Rum
Dag 7: Wadi Rum
- Ochtend programma: We ervaren de stilte van de woestijn, Eucharistie viering in open lucht,
- Lunch in tentenkamp
- Middag programma: Een Jeep Safari waarna we de zonsondergang in de woestijn gaan beleven.
- Op aanvraag zijn ook andere activiteiten zoals paardrijden of kameel rijden mogelijk
Extra informatie
Wadi Rum
De woestijn in het zuiden, grenzend aan Saudi Arabië, is een beleving op zich. Het rode zand, de bergen en rotsformaties zullen u betoveren. De Bedoeïenen zijn zeer gastvrij. U kunt er hiken, kameel rijden, een autosafari meemaken of gewoon genieten van de rust en de natuur.
Dag 8: Aqaba
- Dag programma: Vrij in te vullen programma.
Extra informatie
Aqaba
Aqaba is een stad in Zuidwest-Jordanië en de enige havenstad van het land. De stad grenst aan het Israëlische Eilat. Akaba en Eilat bevinden zich aan het uiterste noorden van de Golf van Akaba die deel uitmaakt van de Rode Zee. Er worden fosfaten en enkele soorten zeeschelpen uit deze stad geëxporteerd, en het is een favoriete plaats voor mensen die de duiksport beoefenen. De Jordaanse overheid wil van de stad een enorme toeristische trekpleister maken, en daarom is het officieel een belastingvrije zone: er wordt geen btw of accijns geheven op de verhandelde producten
Dag 9: Reisdag
- Vlucht van Aqaba via Amman naar Schiphol
Meer informatie of boeken?
Wilt u meer informatie, direct boeken of de mogelijkheden verkennen voor een groepsreis? Neem dan contact op via het contactformulier