De eerste Heilig Land pelgrimage in 2023 was een groot succes

Van 1 tot 8 maart is een groep van 45 parochianen van de Parochie Heilige Drie-Eenheid uit Nijmegen op pelgrimage naar het Heilig Land geweest. Onder het mom ‘samen uit, samen thuis’ vertrok op 1 maart om 7:30 uur de bus met pelgrims vanaf de Cenakelkerk naar Schiphol. Na een vlotte incheck en rustige vlucht werden we door de gids Usama Salman en chauffeur Nadine op vliegveld Ben Gourion om 19:30 u opgehaald. 

Nazareth en het meer van Galilea

De eerste drie dagen verbleven we in Nazareth in het klooster van de Sisters of Nazareth. De eucharistieviering op een bijzondere Heilige plaats, een mooie verdieping van het evangelie door professor H. Rikhof en de goede uitleg door gids Usama maakte elke dag weer speciaal. Met name de boottocht op het meer van Tiberias, waar een intense stilte heerste, werd door velen als een hoogtepunt ervaren. 

De Jordaan vallei

Op de zaterdag reden we door de Jordaan vallei naar Qumran, de doopplaats van Jezus en de Dode zee. Het religieuze werd deze dag gecombineerd met een aangenaam bad in de Dode zee. Al drijvend konden we de eerste dagen overdenken en ons verheugen op wat nog komen zou. Deze dag werd afgesloten met een zeer bijzondere ervaring: een openluchtmis in de woestijn van Judea. 

Op naar Jeruzalem

Jeruzalem heeft veel te bieden: drie geloven in één wereldstad. In vier dagen hebben we geprobeerd alle Heilige plaatsen en bezienswaardigheden in Jeruzalem te bezoeken. We bekeken de ramen van Chagall in de synagoge van het Hadassa ziekenhuis en bezochten de Klaagmuur en Yad Vashem. Ook daalden we de Olijfberg af met zijn vele kerken en baden de kruisweg op de Via Dolorosa om 5:00 u in de ochtend. Hierna hadden we om 6:30 samen met de Franciscanen een imposante eucharistieviering voor het Heilig Graf. Ook Bethlehem en Ein Karem (het Magnificat) werden bezocht. 

Pelgrim ervaringen

De reacties die wij terugkregen tijdens en na de reis overtroffen onze verwachtingen: maar liefst 96% gaf de pelgrimage de hoogste score ‘goed’.

Reacties van pelgrims:

“Voor mij was het een fascinerende, enerverende en prachtige reis die bij mij veel heeft los gemaakt. Vooral de mooie teksten van Herwi Rikhof die hij bij iedere plek die we aandeden voordroeg, waren prachtig. Voor mij was het een bijzondere reis. Al bij al een prachtige Pelgrimage! “

Inmiddels al ruim een week weer thuis, maar ik heb nog steeds moeite om te ‘landen’. Wat was het bijzonder, mooi, intens om deze reis te mogen maken! Ik had me goed ingelezen, voorbereid op allerlei manieren, dus dacht me wel een voorstelling te kunnen maken, maar het overtrof werkelijk alles! Vanaf het begin tot einde, zoveel moois mogen zien, de Bijbel doorlopen in veel facetten, de diverse landschappen, verschillende geloven, de plaatsen die we hebben bezocht.