De tijd staat stil in de Heilig Grafkerk

Wellicht denkt u wat wordt met deze titel bedoeld. De uitleg is enerzijds lastig maar anderzijds o zo duidelijk. Na veel geruzie in de afgelopen eeuwen tussen de verschillende denominaties hebben de Ottomaanse machthebbers destijds in 1852 besloten dat de Heilig Graf kerk een simultaankerk is: meerdere denominaties beheren de kerk, de belangrijkste drie zijn de Franciscanen, het Grieks-Orthodox patriarchaat van Jerusalem en de Armeens-apostolische kerk.

Strak tijdsschema
 
De drie belangrijkste denominaties hebben een strak tijdschema opgesteld wanneer wie het beheer heeft over het Heilig Graf en wanneer wie welke processie mag houden. Dit tijdschema verandert niet onder invloed van de zomer- en/of wintertijd. De Hoogmis van de Franciscanen is in de wintertijd om 06:30 maar in de zomertijd om 7:30. In de Heilig Grafkerk bestaat er dus geen zomer en wintertijd. Wilt u meer weten bezoek dan de informatieve website van de Custodia Terrae Sanctae