Mgr. Pizzaballa wordt kardinaal

De patriarch van Jerusalem, Mgr. Pizzaballa wordt op 30 september 2023 tot kardinaal gecreëerd. Deze week heeft paus Franciscus een consistorie aangekondigd voor de creatie van 21 nieuwe kardinalen op 30 september 2023. Tot grote verbazing van Mgr. Pizzabala, patriarch van het Latijns Patriarchaat zal hij één van de nieuwe kardinalen worden. Dit is heel goed nieuws mede gezien de huidige politieke ontwikkelingen in Israël. 

Patriarch

Mgr. Pizzaballa, geboren op 21 april 1965, is op 24-jarige leeftijd toegetreden tot de orde van de Franciscanen. Juli 1999 werd hij gekozen als custos, hoofd van de Franciscanen in het Heilig Land. In zijn tijd als custos heeft hij goede contacten gelegd met de christen Palestijnse bevolking maar ook met andere geloofsgemeenschappen. Na een periode van administrator van het Latijns Patriarchaat om orde op zaken te stellen heeft paus Franciscus hem in 2020 tot patriarch van het Latijns Patriarchaat benoemd.

Eucumenische dialoog

Met deze creatie tot kardinaal geeft onze paus Franciscus maar weer eens aan hoe belangrijk hij de dialoog vindt tussen de drie grote geloven, jodendom, islam en christendom. Mgr. Pizzaballa zei in een reactie dat de kerk van Jeruzalem “een roeping draagt tot universaliteit, dialoog en ontmoeting en een speciale missie heeft om alle christenen en niet christenen op te roepen tot ontmoeting en verzoening”. Hij ziet in deze creatie tot kardinaal een uitnodiging om op deze weg, die hij al is ingeslagen, verder te gaan. De paus heeft de huidige spanningen in Israël recent in zijn zondagse Angelus boodschap betreurd en opgeroepen tot hervatting van de dialoog en het volgen van wegen die leiden naar verzoening en vrede.

Ik hoop van ganser harte dat deze kardinaal elect mgr. Pizzaballa de kans krijgt om hierin iets te betekenen. Tijdens de viering van Sacramentsdag 2022 in de Heilig Grafkerk heb ik het genoegen gehad om deze zeer bijzonder innemende patriarch te ontmoeten. 

Meer informatie over de benoeming door paus Franciscus