Palmpasen 2023 – 2024

Vorig jaar 4 april heb ik de Palmpasenprocessie in Jerusalem mogen meemaken. Dit jaar was ik op Palmpasen in gedachten bij mijn vrienden in Jerusalem. De foto’s en de video impressie die zij met mij deelden, deel ik ook graag met u. Een goede week zonder de duizenden pelgrims en zonder de christen Palestijnen uit de bezette  Jordaanoever omdat zij geen “permit” kregen. Een goede week in een verlaten, lege, troosteloze stad.

Religieuze processie

Net zoals op kerstavond is er besloten om de festiviteiten van dit hoogfeest te beperken tot alleen de religieuze processie. Normaliter is er bij het organiseren van deze processie van Palmpasen een grote rol voor de scouts weggelegd. Nu niet. Na een viering op het plein naast de kerk in Bethpage liep men de originele palmzondag route die velen van u wellicht deels hebben meegemaakt tijdens een Heilig land pelgrimage. Scouts zorgen voor de zang, de muziek en de orde. Laatste in de processie is kardinaal patriarch Pizzabolla met een aantal bisschoppen en priesters in zijn gevolg. Aan het einde van de processie bij de kerk van St. Joachim en St. Anna zijn er normaliter nog een aantal festiviteiten. Op 24 maart 2024 vonden deze niet plaats omdat in de huidige situatie in het Heilig land er geen reden is om feest te vieren. Bijgaande foto’s, bovenste is van dit jaar, laten het verschil met vorig jaar zien.